Advies: Wetenschap in de school
Wetenschap is een belangrijk instituut in onze maatschappij, maar slechts weinigen weten wat wetenschap nou eigenlijk ‘wetenschappelijk’ – en daarmee waardevol – maakt. Een goed begrip van wat wetenschappelijk onderzoek is en wat niet, is tegelijkertijd belangrijker dan ooit; alle grote problemen van deze tijd (klimaatverandering, toenemende ongelijkheid, polarisatie, lerarentekorten) vereisen degelijke wetenschappelijke analyse en adviezen, terwijl steeds meer mensen lijken te denken dat wetenschap ook ‘maar een mening’ is.
Wetenschapseducatie zou al moeten beginnen in het voortgezet onderwijs en dan met name natuurlijk in het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (VWO), maar de ervaring leert dat ook VWO-leerlingen vaak de school verlaten zonder een helder beeld van waar ze op zijn voorbereid, namelijk: wetenschappelijk onderwijs. Dat wil ik veranderen. Op het Koning Willem II College in Tilburg heb ik daarom in samenwerking met een kernteam ‘wetenschap’ en Wetenschapsoriëntatie Nederland (WON) en leraren van het VWO-team een leerlijn wetenschap ingevoerd (1e t/m 5e klas) die wordt afgesloten met een schooleigen schoolexamen dat meeweegt in het combinatiecijfer.
Willen jullie ook meer met wetenschap in de school dan kan ik je adviseren waarbij ik put uit mijn theoretische kennis als wetenschapsfilosoof, mijn werk als academisch onderzoeker en natuurlijk mijn ervaringen met het ontwikkelen en geven van wetenschapseducatie in het voortgezet onderwijs. Iedere school is anders, dus maatwerk is geboden; ik stel de juiste vragen om snel te bepalen wat er op jullie school nodig en mogelijk is. Neem voor een gratis verkennend gesprek contact op via de onderstaande button.
